Fokken & Gezondheid

Het inteeltpercentage bij de Saarlooswolfhond ligt te hoog. Voor het behoudt van het ras, om de gezondheid van de Saarlooswolfhond te ondersteunen en om de genetische diversiteit te vergroten is een outcrossprogramma opgesteld. Jonna en Malchik vormen een onderdeel van het outcrossproject. Jonna (COI Embark 22%)  en Malchik (COI Embark 21%) hebben een verwantschapspercentage van 37% ( Embark). De nakomelingen zullen een COI van 23% krijgen (Embark). 

De Saarlooswolfhonden binnen dit project krijgen uiteraard een stamboom, maar vanwege hun bijzondere afstamming is dit een zogenaamde “bijlage-stamboom”. De nakomelingen van Jonna en Malchik zullen een G-2 bijlage in het stamboomregister krijgen. Een hond met zo’n stamboom kan aan alle normale dingen meedoen. De stamboom wordt bij de Raad van Beheer geregistreerd en daarmee is een telg met een bijlage stamboom dus een volwaardige rashond. Een bijzondere rashond, want deze honden zijn gefokt met een extra doel: ‘Het waarborgen van de gezondheid van ons ras, een ras dat een stuk nationaal erfgoed vertegenwoordigt.’ Deze bijlage honden zullen er vrijwel volledig uitzien als Saarlooswolfhonden, maar ze dragen voor een deel vers bloed in zich. Het spreekt vanzelf dat we deze outcrosshonden in de toekomst niet verloren willen laten gaan en graag ingezet zien worden voor behoud van het ras. Omdat het hier een speciaal project betreft zoeken we voor de puppy’s mensen die hieraan mee willen werken. Dat betekent dat de puppy’s op de leeftijd van ca. 10 en 18-24 maanden door de selectiecommissie worden gekeurd qua gezondheid, karakter en uiterlijk. Op de leeftijd van ongeveer 24 maanden zal worden besloten met welke honden verder wordt gefokt mits hij/zij aan alle medische gezondheidseisen voldoet en een stabiel karakter heeft. Zo kun je gevraagd worden om een reu als dekreu en een teef voor een eenmalig nestje in te zetten.

Uit ervaring is gebleken dat het inzetten van een volwassen geworden pup vaak bemoeilijkt wordt door verschillende factoren. Het fokklaar maken van een reu of teef heeft wel wat voeten in de aarde. Helaas komen er in dit ras ook genetische afwijkingen voor. Daarom is het zinvol om de puppen van te voren te testen. In het nest zal er op het gen voor Hypofysaire Dwergroei en PCYT2-deficiency (PRA + neurodegeneratie) getest worden. Tevens zal er een DNA-profiel (afstammingscontrole) door de Raad van Beheer gedaan worden.

Om de overige testen soepeler te laten verlopen houden wij, voor een aantal vereiste gezondheidsonderzoeken een vastgesteld bedrag gereserveerd voor elke pup, welke in de pupprijs voor de toekomstige eigenaren erbij komt. Dit zou de drempel om op een later tijdstip met deze pups te gaan fokken moeten verlagen, immers de noodzakelijke gezondheidsonderzoeken zijn dan al betaald. Door het maken van verantwoorde combinaties kan men de geboorte van lijders voorkomen en/of kan verspreiding van genetische afwijkingen beperkt worden.

Deze gezondheidsonderzoeken bevatten:

  • HD ( röntgen heupen)
  • ED ( röntgen ellebogen)
  • ECVO ( oogonderzoek) 
  • DM ( via Embark)
  • Embark DNA-profiel

Informatie over het outcrossproject van de Saarlooswolfhond X Noorse Elandhond vind je hier: https://avls.nl/noorse-elandhond/

Informatie over het outcrossproject  van de Saarlooswolfhond X Northern Inuit Dog vind je hier: https://avls.nl/lookalikes/